تنگی نفس یعنی چه؟
تنگی نفس یعنی چه؟
تنگی نفس یک شم فرضی میباشد که در تاثیر واکنشی عصبی و در مغز ساخت میگردد. مغز بشر میتواند در هر لحظه پیامهای عصبی که از ریه، قلب، عروق اساسی تن، ماهیچه ها دیواره قفسه سینه و نواحی ریشه و قاعده مغز اخذ می نماید را تجزیه و آنالیز کند. در فیض این تجزیه و ارزیابی میباشد که در مغز نوعی شم قصد به هوای نو و اکسیژن ساخت میگردد که میتواند ماهیچه ها تنفسی دیواره قفسه سینه و ریه را تحریک کند و موجب ارتقا تعداد ضربان قلب و تعداد تنفّس گردد که به تیم این احساس ، تنگی نفس یا این که دیسپنه - Dyspnea - متخصص قلب اطلاق میشود.
تنگی نفس در معنای حس کمبود هوا میباشد بطوری که فرد شم می نماید واحد سنجش اکسیژن جان دار در هوای تنفّسی برای تن او کفاف نمی دهد. لذا استارت به نفس کشیدن تند و با عمق بیشتر می نماید. در اکثر وقت ها مفاد این شم بهدنبال کاهش اکسیژن خون ساخت و ساز میگردد یعنی یک شم حقیقی و صحت دارد البته مواقعی هم می باشند که علیرغم وجود اکسیژن کافی در تن این شم ساخت و ساز می گردد. بدین شکل که در تاثیر اضطراب یا این که در تاثیر تحریکات عصبی که حتی میتواند با تذکر خاطرات ترسناک باشد، راءس شم تنفس سوای اینکه کمبود اکسیژن باشد تحریک میگردد و به عبارتی حس حقیقی و واقعی تنگی نفس و حس خفگی را تولید می نماید.
تنگی نفس یک حس نسبی میباشد و در کلیه اشخاص به یک ترازو ساخت و ساز نمیشود. از جمله یک واحد سنجش از شغل بدنی یا این که یک حالت خاص اضطرابی قادر است در یک شخص سبب ساز ساختوساز شم تنگی نفس گردد اما در اشخاص دیگر هیچ رمانتیک ساختوساز نکند. شم تنگی نفس تماماً متعلق به شخص میباشد و به دست اندرکاران ذیل قادر است بستگی داشته باشد:
ورزش کار بودن
معدود خونی
بیماریهای تیرویید
بیماریهای داخلی
جثه و ترازو ماهیچهها تن
مصرف داروها
خواب مطلوب
آشنا بودن دور و اطراف عمل و معاش
اضطراب و افسردگی
انگیزش و شایستگی روحی
سالم ریه و قلب
مصرف سیگار و دخانیات
علل تولید تنگی نفس
در اکثر وقت ها مورد ها تنگی نفس در پی یک انگیزه مشخّصی مانند ارتقاء عمل ناگهانی تن - از جمله چهت نیل به اتوبوس - روی میدهد و با یکسری ثانیه ارتقاء تعداد و عمق تنفس از در میان میرود اما در بعضی از بیماریها تنگی نفس ادامه دار و ارتقا پیداکننده میباشد و در شرایطی که معالجه نشود میتواند به کاهش شدید اکسیژن تن و کاهش سطح هوشیاری سبب گردد.
به طور تقریب اکثر علل اصلیّ تنگی نفس ناشی از بیماریهای ریه و قلب میباشد. ولی بعضا از بیماریهای دیگر هم میتوانند تنگی نفس تولید نمایند.
بیماریهای ریه
بیماری های ناشی از تخریب بافت ریه ها مانند آمفیزم ، سرطان ریه ، فیبروز ریه و سارکوییدوز
بیماری های ناشی از مجاری هوایی مانند آسم ، برونشیت
عفونت های ریه مانند ذات الریه ، سل و عفونتهای قارچی
بیماری عروق ریه مانند فشار بالای شریان ریه و آمبولی ریه
بیماریهای دیواره قفسه سینه و عضله ها آن
یک کدام از مهمترین علل تنگی نفس آمبولی ریه میباشد. آمبولی ریه عبارت میباشد از لخته شدن خون در پاها و جابجایی آن به عروق ریه که میتواند با تنگی نفس شدید و ناگهانی یاروهمدم باشد. ازآنجاکه این بیماری بسیار اساسی و خطرناک میباشد ضروری میباشد اشخاص با علایم و نشانهای آن آشنا باشند. بروز تنگی نفس شدید و سریع را به ویژه در صورتیکه به تازگیً جراحی داشتهاید یا این که بی تکان بودهاید یا این که مبتلا بدخیمی می باشید و در اشخاص آبستن یا این که کسانی که از هورمون به کار گیری می نمایند را می بایست بدون شوخی گرفت.
بیماریهای قلبی
قلب یک از اعضای حیاتی برای تأمین اکسیژن و مواد غذایی اعضای تن میباشد و بیماریهای مرتبط با آن میتوانند تنگی نفس تولید کنند.
بیماریهای قلبی به دو طریق میتوانند تنگی نفس ساخت نمایند:
کاهش اقتدار پمپاژ خون: در تاثیر بخش اعظمی از بیماریهای قلبی توان پمپاژ خون به اعضای تن کاهش پیدا می نماید کهاین قضیه قادر است ضعف عضلانی و تنگی نفس ساختوساز کند.
تجمع خون در ریه: در بخش اعظمی از بیماریهای قلبی خون در پشت قلب تجمع کرده و وارد ریهها میشود. عده شدن خون درریه که اصطاحاً آب آوردن ریه نامیده می گردد، قادر است انگیزه تنگی نفس باشد.
شایعترین بیماری قلبی که تنگی نفس میدهد نارسایی قلبی میباشد. ولی بیماری عروق کرونری ، آریتمی های قلبی ، بیماری روزنه های قلب و پریکارد هم تنگی نفس تولید می نمایند.
برچسب: متخصص قلب،